Πολεως

Posted On By XanthiaTravelGuide

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το ίδρυμα Θρακική Τέχνης και Παράδοσης ιδρύθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Βιργινίας Τσουδερού, και αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό φορέα που έχει ως σκοπό την πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής. Δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με ποικίλες δράσεις όπως τμήματα εκπαίδευσης, βιβλιοθήκη, διαλέξεις και εκθέσεις.
Το ίδρυμα και οι δράσεις του στεγάζονται στα κτήρια της περιοχής των καπναποθηκών, και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της Καπναποθήκης ‘’Π’’, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο ίδρυμα για την πραγματοποιήσει διαφόρων δραστηριοτήτων.

Ιστότοπος: https://www.fthrace.gr/

Ώρες Λειτουργίας:
●Κτήριο Γραμματείας, 12 Αποστόλων: 09.00 – 14.00
●Κτήριο Καπναποθήκης: 17.00 – 21.00

Σύλλογος Εβριτών

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Χατζησταύρου 8, Ξάνθη
Τηλέφωνο: +30 2541 065881 και 690 733 0306

Email: evritesxan@gmail.com

Ο «Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης – Φορέας μελέτης και ανάδειξης Θρακικού Πολιτισμού», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη μας από μια ομάδα Ξανθιωτών, με Εβρίτικη καταγωγή, με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Σκοπός του Συλλόγου, πέραν της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, είναι η κοινωνική προσφορά, η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η δημιουργία συνείδησης για τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και τη διάδοση των παραδόσεων του τόπου, καθώς και η ανάδειξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαογραφικών δυνατοτήτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Διαθέτουν ιματιοθήκη με 130 παραδοσιακές φορεσιές και συλλογή με όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Θράκης, καθώς και βιβλιοθήκη όπου κυριαρχούν έντυπα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της Θράκης.

Λειτουργούν τα τμήματα: παραδοσιακού χορού, τμήμα έρευνας – καταγραφής – αναβίωσης λαϊκών δρώμενων του Έβρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και τμήμα παραδοσιακής χορωδίας, με τα οποία εκπροσωπούν την Θράκη σε εκδηλώσεις φορέων σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο και σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ΦΕΞ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Αντίκα 7,Ξάνθη
Τηλέφωνο: +30 2541 025421

Ιστότοπος: https://www.fex.org.gr/
Email: fexanthis@gmail.com

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1952 και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο ως ένας φορέας ανάπτυξης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Διαχειρίζεται μέχρι σήμερα αξιόλογο κεφάλαιο πολιτιστικού αποθέματος, στους τομείς της παραδοσιακής και της σύγχρονης δημιουργίας, καθώς και σε ελκυστικούς τομείς όπως η τέχνη και η εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των δράσεων της είναι η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης και Αβδήρων, η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, η Κινηματογραφική Λέσχη, το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, η λειτουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η συμμετοχή στο θεσμό του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» και η οργάνωση θεσμών της περιοχής.

Σύλλογος Σαρακατσάνων <Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 23 , Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6944876300 Μπίκος Γιώργος

Ιστότοπος: http://www.lepeniotis-xanthis.gr/
Email: lepeniotis103fm@otenet.gr

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων τα τελευταία 40 χρόνια. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1978 και από τότε είναι ενεργός με στόχο τη διατήρηση και αναβίωση των Σαρακατσάνικων εθίμων. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα εκδηλώσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Όπως το Σλίβεν της Βουλγαρίας. Επίσης, σχεδόν κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Περτούλι Τρικάλων. Κάθε χρόνο ο σύλλογος διοργανώνει το τοπικό αντάμωμα Σαρακατσάνων στον παραδοσιακό οικισμό στη Χαϊντού Ξάνθης, σε μία διαμορφωμένη περιοχή όπου διαθέτει επτά (07) γνήσιες σαρακατσάνικες καλύβες. Συμμετέχει επίσης στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Διαθέτει τρία χορευτικά τμήματα: το εφηβικό, των παραστάσεων και των ενηλίκων , που παίρνουν μέρος σε πολλές εκδηλώσεις.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος <Η ΘΡΑΚΗ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Χατζησταύρου 4, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6979822454 Δωρόπουλος Βαγγέλης

Email:info@i-thraki.gr

Ιδρύθηκε το 2009 και μετρά 120 μέλη. Συμμετέχει δραστήρια σε διάφορες εκδηλώσεις, χορευτικές παραστάσεις και σεμινάρια που αφορούν τον χορό και την μουσική παράδοση τόσο του νομού της Ξάνθης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για παιδιά, έφηβους και ενήλικες και εκμάθησης γκάιντας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Θάμυρις

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Βουλγαροκτόνου 35, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6930457457

Email: thamirisxanthi@gmail.com

Ιδρύθηκε το 1993. Από την ίδρυσή του και μέχρι το 2015 η δράση του είναι καρναβαλική και συμμετέχει στις γιορτές Παλιάς Πόλης. Το 2016 μετατρέπεται σε πολιτιστικό σύλλογο και έως σήμερα συμμετέχει δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με πρώτο στόχο την διάδοση της παράδοσης. Μετρά 400 περίπου μέλη. Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, πλεξίματος, ντεκουπάζ, Κοπτικής–Ραπτικής, ενδυνάμωσης, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, δημιουργικής Γραφής και Κουν Φου.

Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Θερμοπυλών 8,Ξάνθη
Τηλέφωνο: +30 2541078811

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/spnx.gr και
http://www.spnx.gr/

Κουβαλώντας τον ξεχωριστό πλούτο της παράδοσης και του πολιτισμού της πατρίδας τους, του Πόντου, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους από νωρίς οργανώνονται σε συλλογικό επίπεδο. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με συμμετοχή και πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής εκείνης. Σήμερα, με τα χορευτικά του τμήματα, την χορωδία, το τμήμα νεολαίας, το τμήμα γυναικών, το θεατρικό του τμήμα, τα τμήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου έχει να παρουσιάσει πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις του Ν. Ξάνθης και άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Χορευτικός Σύλλογος Ξάνθης (ΧΟΞ)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 6984098010

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/hoxanthis/ και https://xoreytis.gr/
Email: info@hoxanthis.gr

Νέοι άνθρωποι της πόλης, με φρέσκιες ιδέες, ζωντάνια, μεράκι, γνώση & ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια δομή στήριξης, προβολής, ενημέρωσης και δημιουργίας, γύρω από τα δρώμενα της Ελλάδας, που αφορούν την Λαογραφία.

Τα μέλη του ΧΟΞ, είναι έμπειρα στην πλειονότητα τους στους τομείς της παράδοσης και της Λαογραφίας, με πολύχρονη διαδρομή σε ιστορικούς συλλόγους της πόλης.

Έτσι λοιπόν, η δημιουργία ενός νέου συλλόγου στην πόλη της Ξάνθης, ήταν η έκφραση της θέλησης τους να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα να προωθήσουν τις ιδέες τους και να καταδείξουν την αγάπη τους για την παράδοση, στην τοπική κοινωνία, σε ολόκληρη την χώρα και στο εξωτερικό.

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης <ΤΡΑΝΤΑΛΛΕΝΕΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λευκίππου 3, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6947278361

Ιστότοπος: http://trantellenes.gr/
Email: info@trantellenes.gr

Ιδρύθηκε το έτος 2009. Βασικός σκοπός του συλλόγου είναι να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της ποντίων, καθώς και την εκμάθηση ποντιακών χορών σε νέους και μεγάλους.

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Αγ. Γεωργίου 1 & Βενιζέλου γωνία Ξάνθη
Τηλέφωνο: 2541028188 & 6974586742

Ιστότοπος: http://www.lykeionellinidonxan.gr/

Ιδρύθηκε το έτος 1976. Μέλη του συλλόγου είναι μόνο γυναίκες.

Σκοπός και στόχος του είναι η διάσωση και διατήρηση Θρακικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχουν τμήματα παραδοσιακών χορών, παιδική χορωδία, μπάντα με παραδοσιακά όργανα σε συνδυασμό με την μπάντα κρουστών. Επίσης, έχει τμήμα τέχνης, τμήμα ανάγνωσης Ελλήνων συγγραφέων και τμήμα ραπτικής.

Πολιτιστικός Σύλλογος <ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Δόμνα Βισβίζη και Χαριλάου Τρικούπη 9, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6973117815 Παναγιώτης Αμβροσιάδης

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Ξανθης-Παραδοση/

Ιδρύθηκε το έτος 2016.

Πρεσβεύει τα ήθη και τα έθιμα της Ξάνθης που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες κουλτούρες. Επίκεντρο του συλλόγου είναι τα δρώμενα της παράδοσης, η γευσιγνωσία και ότι αφορά την Ξάνθη.

Έχει χορευτικά τμήματα για όλους τους παραδοσιακούς χορούς, χορωδία, τμήμα θεάτρου, τμήμα δημιουργικής απασχόλησης και τμήμα περιπατητών Ξάνθης.

Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ξάνθης <ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 25 ,Ξάνθη
Τηλέφωνο: 2541070050

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/people/Μικρασιάτες-Ξάνθης-Αλησμόνητες-Πατρίδες/
Email: mikrasiatesxanthis@yahoo.gr

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1992 και σκοπός του είναι η προβολή των ελληνικών ιστορικών καταβολών,

των παραδόσεων,των ηθών και των εθίμων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του Ελληνισμού της Μικρας Ασίας.

Συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ξάνθης αλλά και εκτός νομού.

Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα χορευτικά και χορωδίας.

Επίσης έχει ανεβάσει 3 μουσικοχορευτικές παραστάσεις από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα.

Ημερολόγιο
January 2020
M T W T F S S
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031