Πολιτιστικοι

Posted On By XanthiaTravelGuide

Σύλλογος Εβριτών

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Χατζησταύρου 8, Ξάνθη
Τηλέφωνο: +30 2541 065881 και 690 733 0306

Email: evritesxan@gmail.com

Ο «Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης – Φορέας μελέτης και ανάδειξης Θρακικού Πολιτισμού», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη μας από μια ομάδα Ξανθιωτών, με Εβρίτικη καταγωγή, με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Σκοπός του Συλλόγου, πέραν της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, είναι η κοινωνική προσφορά, η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η δημιουργία συνείδησης για τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και τη διάδοση των παραδόσεων του τόπου, καθώς και η ανάδειξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαογραφικών δυνατοτήτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Διαθέτουν ιματιοθήκη με 130 παραδοσιακές φορεσιές και συλλογή με όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Θράκης, καθώς και βιβλιοθήκη όπου κυριαρχούν έντυπα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της Θράκης.

Λειτουργούν τα τμήματα: παραδοσιακού χορού, τμήμα έρευνας – καταγραφής – αναβίωσης λαϊκών δρώμενων του Έβρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και τμήμα παραδοσιακής χορωδίας, με τα οποία εκπροσωπούν την Θράκη σε εκδηλώσεις φορέων σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο και σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ΦΕΞ

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Αντίκα 7,Ξάνθη
Τηλέφωνο: +30 2541 025421

Ιστότοπος: https://www.fex.org.gr/
Email: fexanthis@gmail.com

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1952 και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο ως ένας φορέας ανάπτυξης της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Διαχειρίζεται μέχρι σήμερα αξιόλογο κεφάλαιο πολιτιστικού αποθέματος, στους τομείς της παραδοσιακής και της σύγχρονης δημιουργίας, καθώς και σε ελκυστικούς τομείς όπως η τέχνη και η εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των δράσεων της είναι η δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ξάνθης και Αβδήρων, η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, η Κινηματογραφική Λέσχη, το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, η λειτουργία πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η συμμετοχή στο θεσμό του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» και η οργάνωση θεσμών της περιοχής.

Σύλλογος Σαρακατσάνων <Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 23 , Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6944876300 Μπίκος Γιώργος

Ιστότοπος: http://www.lepeniotis-xanthis.gr/
Email: lepeniotis103fm@otenet.gr

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων τα τελευταία 40 χρόνια. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1978 και από τότε είναι ενεργός με στόχο τη διατήρηση και αναβίωση των Σαρακατσάνικων εθίμων. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα εκδηλώσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Όπως το Σλίβεν της Βουλγαρίας. Επίσης, σχεδόν κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Περτούλι Τρικάλων. Κάθε χρόνο ο σύλλογος διοργανώνει το τοπικό αντάμωμα Σαρακατσάνων στον παραδοσιακό οικισμό στη Χαϊντού Ξάνθης, σε μία διαμορφωμένη περιοχή όπου διαθέτει επτά (07) γνήσιες σαρακατσάνικες καλύβες. Συμμετέχει επίσης στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Διαθέτει τρία χορευτικά τμήματα: το εφηβικό, των παραστάσεων και των ενηλίκων , που παίρνουν μέρος σε πολλές εκδηλώσεις.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος <Η ΘΡΑΚΗ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Χατζησταύρου 4, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6979822454 Δωρόπουλος Βαγγέλης

Email:info@i-thraki.gr

Ιδρύθηκε το 2009 και μετρά 120 μέλη. Συμμετέχει δραστήρια σε διάφορες εκδηλώσεις, χορευτικές παραστάσεις και σεμινάρια που αφορούν τον χορό και την μουσική παράδοση τόσο του νομού της Ξάνθης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για παιδιά, έφηβους και ενήλικες και εκμάθησης γκάιντας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Kομνηνών

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Κομνηνά Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6974045365 Κυριακή Τοπουζίδου

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/ppskomninon

Ιδρύθηκε το 1988. Υπάρχουν τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών.

Από το 2018 ξεκίνησε να καθιερώνεται γιορτή χορού, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου, ως αφορμή να βρεθούν οι χωριανοί μεταξύ τους και οι φίλοι του συλλόγου να γνωρίσουν το χωριό.

Δραστηριοποιείται με την εκδήλωση στην μνήμη των προγόνων μας στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Η εκδήλωση της Καθαρής Δευτέρας υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 1000 και πλέον άτομα και διασκεδάζει τους επισκέπτες του χωριού, με ζωντανή μουσική μοιράζοντας νηστήσιμα εδέσματα.

Γύρω στις 10-15 Ιουνίου κάθε χρόνο (εξαρτάται πότε είναι Κυριακή) πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη της ηρωίδας του χωριού, Κυριακής Στίγγα, που εκτελέστηκε από τον βουλγαρικό στρατό.

Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Τοξότες Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6936501535 Κυριακόπουλος Νίκος

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Πολιτιστικός-Φυσιολατρικός-Σύλλογος-Τοξοτών

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί επετειακές και ψυχαγωγικές δράσεις. Η κυριότερη δράση είναι το πανηγύρι του χωριού στις 15 Αυγούστου. Όπου διοργανώνεται συνήθως τριήμερο εκδηλώσεων, στις οποίες προβάλλοντας παραδοσιακά εδέσματα και παραδοσιακοί χοροί και μουσική.

Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Θερμοπυλών 8,Ξάνθη
Τηλέφωνο: +30 2541078811

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/spnx.gr και
http://www.spnx.gr/

Κουβαλώντας τον ξεχωριστό πλούτο της παράδοσης και του πολιτισμού της πατρίδας τους, του Πόντου, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους από νωρίς οργανώνονται σε συλλογικό επίπεδο. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με συμμετοχή και πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής εκείνης. Σήμερα, με τα χορευτικά του τμήματα, την χορωδία, το τμήμα νεολαίας, το τμήμα γυναικών, το θεατρικό του τμήμα, τα τμήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου έχει να παρουσιάσει πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις του Ν. Ξάνθης και άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Χορευτικός Σύλλογος Ξάνθης (ΧΟΞ)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 6984098010

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/hoxanthis/ και https://xoreytis.gr/
Email: info@hoxanthis.gr

Νέοι άνθρωποι της πόλης, με φρέσκιες ιδέες, ζωντάνια, μεράκι, γνώση & ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια δομή στήριξης, προβολής, ενημέρωσης και δημιουργίας, γύρω από τα δρώμενα της Ελλάδας, που αφορούν την Λαογραφία.

Τα μέλη του ΧΟΞ, είναι έμπειρα στην πλειονότητα τους στους τομείς της παράδοσης και της Λαογραφίας, με πολύχρονη διαδρομή σε ιστορικούς συλλόγους της πόλης.

Έτσι λοιπόν, η δημιουργία ενός νέου συλλόγου στην πόλη της Ξάνθης, ήταν η έκφραση της θέλησης τους να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα να προωθήσουν τις ιδέες τους και να καταδείξουν την αγάπη τους για την παράδοση, στην τοπική κοινωνία, σε ολόκληρη την χώρα και στο εξωτερικό.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Άβατο Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6984986167 Βουλγαράκη Ματούλα & 6974360695 Βαχαρέλης Χάρης

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Πολιτιστικός-Σύλλογος-Αβάτου-Ξάνθης

Ιδρύθηκε το 1958. Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και έκτος του νομού και της χώρας.

Δραστηριοποιείται στην εκδήλωση 7-8 Σεπτεμβρίου κάθε έτος του χωριού, για της γιορτή της Γέννησης της  Θεοτόκου.

Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου διοργανώνει πανελλήνιο-εφηβικό φεστιβάλ, όπου συμμετέχουν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα.

Τον Ιούνιο του 2019 διοργανώνουν αντάμωμα Ανατολικο-Θρακιωτών.

Στις γιορτές λαογραφίας συμμετέχει με την αναπαράσταση Θρακιώτικου παραδοσιακού γάμου.

Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδήρων

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Άβδηρα Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6948085918 Βουρβουκέλης Αργύρης

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Χορευτικός-Πολιτιστικός-Σύλλογος-Αβδηριτών

Ιδρύθηκε το 2015. Προβάλει τις δικές τους ντόπιες παραδοσιακές φορεσιές. Συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός νόμου. Διοργανώνει μέσα στο καλοκαίρι τον ετήσιο χορό του συλλόγου.

Συμμετέχει με χορούς στα Δημοκρίτεια, εκδήλωση του χωριού.

Την Τσικνοπέμπτη διοργανώνει γλέντι στο χωριό.

Αναβιώνει ένα παλιό παραδοσιακό τραγούδι και έθιμο του χωριού, τα δικά του κάλαντα των Χριστουγέννων τα «Φαναρούδια». Μέλη του συλλόγου τραγουδούν τα «Φαναρούδια» γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι στο χωρίο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αβδήρων

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Άβδηρα Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6942697676

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Πολιτιστικός-Σύλλογος-Γυναικών-Άβδηρων

Ιδρύθηκε το 1999. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών.

Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί ζυμώνουν ψωμί, το ψήνουν σε ξυλόφουρνο και το μοιράζουν.

Συμμετέχουν στα Δημοκρίτεια & στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασμίου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εράσμιο Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6981076762 Χριστόδουλος Γκρίτζιος

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Πολιτιστική-Στέγη-ΝΕρασμίου-Γεώργιος-Βιζυηνός

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1982 και σκοπός του είναι η διατήρηση και συνέχεια των παραδόσεων της περιοχής.

Σημαντικότερη εκδήλωση που διοργανώνει είναι τα “ΕΡΑΣΜΙΑ” κάθε χρόνο 25 με 29 Αυγούστου.  

Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανίτη

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Καστανίτης Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6970114186 Κοσμίδης Ιωσήφ

Ιδρύθηκε το έτος 1987. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις Θρησκευτικού περιεχομένου. Όπως στις λειτουργίες κατά την περίοδο του Πάσχα, της 14 Αυγούστου της πρωινής  Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας με την παρουσία του Δεσπότη Ξάνθης και του εσπερινού της Παραμονής της Παναγίας. Το βράδυ της παραμονής της Παναγίας συμμετέχει στο πανηγύρι με ζωντανή ποντιακή μουσική.

Τον 15 Αυγούστο με εκκλησιασμό και διανομή παραδοσιακού εδέσματος Κιεσκέκ μετά την θεία Λειτουργία.

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης <ΤΡΑΝΤΑΛΛΕΝΕΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λευκίππου 3, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6947278361

Ιστότοπος: http://trantellenes.gr/
Email: info@trantellenes.gr

Ιδρύθηκε το έτος 2009. Βασικός σκοπός του συλλόγου είναι να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της ποντίων, καθώς και την εκμάθηση ποντιακών χορών σε νέους και μεγάλους.

Σύλλογος Κιμμερίων <Ο ΑΜΦΕΡΑΟΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Αμφέραου 47 ,Κιμμέρια Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6932399693 Μπουγιουκλή Δέσποινα

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/amferaos/

Ιδρύθηκε το έτος 1996. Συμμετέχει στα δρώμενα της πόλης.

Συμμετέχει στην εκδήλωση της 26ης Ιουλίου στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής στα Κιμμέρια.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς πόλης της Ξάνθης, καθώς και σε διάφορες άλλες εντός κι εκτός πόλης και στο εξωτερικό.

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Αγ. Γεωργίου 1 & Βενιζέλου γωνία Ξάνθη
Τηλέφωνο: 2541028188 & 6974586742

Ιστότοπος: http://www.lykeionellinidonxan.gr/

Ιδρύθηκε το έτος 1976. Μέλη του συλλόγου είναι μόνο γυναίκες.

Σκοπός και στόχος του είναι η διάσωση και διατήρηση Θρακικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Έχουν τμήματα παραδοσιακών χορών, παιδική χορωδία, μπάντα με παραδοσιακά όργανα σε συνδυασμό με την μπάντα κρουστών. Επίσης, έχει τμήμα τέχνης, τμήμα ανάγνωσης Ελλήνων συγγραφέων και τμήμα ραπτικής.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λυκοδρόμιο Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6973409294 Θεόδωρος Νιζαμίδης

Ιστότοπος: http://www.lykodromio.gr/

Ιδρύθηκε το έτος 1984 .

Κεντρικό γεγονός που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1984 είναι η μεγάλη πανήγυρη στις 21 Μαΐου, ημέρα της εορτής των πολιούχων του χωριού, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι δράσεις του συλλόγου που υλοποιούνται κάθε χρόνο από τα μέλη του συλλογου είναι :

Ενέργειες για την βελτίωση του χωριού.

Ανάδειξη των προβλημάτων του Λυκοδρομίου και την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων. Συμπαράσταση και υλική ενίσχυση του Γηροκομείου Ξάνθης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κεσσάνης <ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Νέα Κεσσάνη Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6974605254 Θωμαή Κουτάλιου

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Μορφωτικός-Πολιτιστικός-Σύλλογος-Νέας-Κεσσάνης-Αγία-Παρασκευη

Ιδρύθηκε το έτος 2017. Απασχολεί μικρούς και μεγάλους στα χορευτικά του συλλόγου.

Συμμετέχει στο Πανθρακικό Αντάμωμα στην Ξάνθη.

Δραστηριοποιείται στις 25 Ιουλίου στο πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στο παρεκκλήσι έξω από το χωριό. Επίσης, στις 14 Σεπτεμβρίου στην εορτή του χωριού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Πολιτιστικός Σύλλογος <ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Δόμνα Βισβίζη και Χαριλάου Τρικούπη 9, Ξάνθη
Τηλέφωνο: 6973117815 Παναγιώτης Αμβροσιάδης

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Ξανθης-Παραδοση/

Ιδρύθηκε το έτος 2016.

Πρεσβεύει τα ήθη και τα έθιμα της Ξάνθης που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες κουλτούρες. Επίκεντρο του συλλόγου είναι τα δρώμενα της παράδοσης, η γευσιγνωσία και ότι αφορά την Ξάνθη.

Έχει χορευτικά τμήματα για όλους τους παραδοσιακούς χορούς, χορωδία, τμήμα θεάτρου, τμήμα δημιουργικής απασχόλησης και τμήμα περιπατητών Ξάνθης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Φελώνης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Φελώνη Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6937374735 Μαλουσάρης Φίλιππος

Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 με σκοπό να συμβάλλει με την δράση του και τη συμμετοχή των μελών του, στην ώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοσή της, μέσα από πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Η πιο γνωστή του εκδήλωση είναι η Πανήγυρη που διοργανώνει στις 27 Ιουλίου, ημέρα που εορτάζει και ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα του οικισμού.

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Ολβίου

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την διαφύλαξη της παράδοσης μέσω κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και αναβίωσης εθίμων, έτσι ώστε να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Υπάρχει τμήμα χορού το οποίο απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες, οι οποίες στον ελεύθερο τους χρόνο φτιάχνουν χειροποίητα αντικείμενα αλλά και γλυκά που πουλιούνται στις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ο σύλλογος συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός της Ξάνθης. Η πιο γνωστή εκδήλωσή είναι το πανηγύρι που στις 19 Ιουλίου κάθε χρόνο, με σκοπό τον εορτασμό του πολιούχου του χωριού, του Προφήτη Ηλία.

Παράλληλα δραστηριοποιείται σε εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα με χορούς και το πέταγμα του χαρταετού.

Ενοριακός Σύλλογος Πηγαδίων <ΧΑΤΖΗΓΥΡΙΩΤΕΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Πηγάδια Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6949309536 Αλέξανδρος

Ιδρύθηκε το έτος 2011 και συμμετέχει σε χορευτικά καλέσματα εντός της Ξάνθης..

Έχει Τμήματα Βυζαντινής Μουσικής, κατηχητικού, εκμάθηση χορού σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, εκμάθηση Κλαρίνου, Λαούτου, Ούζι, Γκάιντας και τμήμα ζωγραφικής

Διοργανώνει διάφορες εκδρομές σε εκκλησάκια της Ελλάδας.

Διοργανώνει εκδήλωση στην εορτή των Φώτων, με μουσική από τα παιδιά του συλλόγου, χορό και εδέσματα. Αναβιώνει το έθιμο, όπου με την συνοδεία μουσικής (από το τμήμα εκμάθησης) λένε τα κάλαντα γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι και καταλήγοντας στην ενορία, να λένε τα κάλαντα στον πάτερ Αναστάσιο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Μαγγάνων

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Μάγγανα Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6974695350

Ιδρύθηκε το έτος 1982. Δραστηριοποιείται στο πανηγύρι της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Από το 2018 συμμετέχουν στην παρέλαση καρναβαλιού της Καθαρά Δευτέρας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων Ξάνθης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Μάγγανα Ξάνθης
Τηλέφωνο: 2541061602

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/group/

Ο σύλλογος είναι γνωστός για τις εκδηλώσεις του της 8 Ιανουαρίου, με το έθιμο της «Μπάμπως», όπου όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, κάτω από τους ήχους μουσικής (παλιότερα με την συνοδεία γκάιντας), μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του χωριού και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της Μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Μπάμπω ονομάζεται η γηραιότερη γυναίκα του χωριού, που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής. Στη συνέχεια, με σκωπτικά τραγούδια, χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία. Κατά την διάρκεια αυτή, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, γιατί τα δρώμενα είναι “ακατάλληλα” για τα ανδρικά αυτιά. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει να πλησιάσει κάποιος, οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο του, το οποίο στη συνέχεια θα το δημοπρατήσουν.

Ο σύλλογος επίσης δραστηριοποιείται και με τις εθιμικές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάνης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Γαλάνη Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6937264375 Μωυσιάδης Κωνσταντίνος

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/racheltox/
Email: psgalanis@yahoo.gr

Ιδρύθηκε το έτος 1991 και διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις.

Την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει γλέντι με παραδοσιακή φασολάδα, νηστήσιμα εδέσματα & κρασί στην αυλή του σχολείου.

Μέσα Απριλίου διοργανώνει έκθεση Ανθοκομίας των στενών του Νέστου, δίπλα στο ποτάμι.

Την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα διοργανώνει Λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι στην αυλή του σχολείου.

Κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου διοργανώνει συναυλίες στα στενά του Νέστου, στην αμμουδιά του ποταμού.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λευκόπετρα Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6972425130 Βασιλική Κυριακίδου

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/politistikossullogos
leukopetras/

Ιδρύθηκε το έτος 1983. Ο σύλλογος ανέλαβε την πολύ σημαντική κίνηση της έπαρσης της σημαίας στην ενορία του χωριού, καθώς στο χωριό δεν λειτουργεί σχολείο.

Στις 24 Μαρτίου ο σύλλογος αναβιώνει το παλιό έθιμο της ημέρας «Λαμπαδοφορίας», όπου μαζί γειτονικό χωριό Σέλερο περπατούν με δάδες. Σημείο έναρξης και λήξης της «Λαμπαδοφορίας» είναι το Δημοτικό σχολείο Λευκόπετρας, όπου κατά την λήξη καίνε τις δάδες.

Από το 2016 συμμετέχουν την Καθαρά Δευτέρα στις εκδηλώσεις του Δήμου Αβδήρων της “Μουτζουροδευτερας” που διεξάγονται στο χωριό του Πολύσιτου.

Τον Ιούλιο του 2016, ο σύλλογος έλαβε μέρος στο «2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας», στα πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», στο Θρυλόριο Κομοτηνής.

Τον Ιούλιο του 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο σύλλογος κατάφερε να αποσπάσει το «1ο Βραβείο Κοινού» στο Θρυλόριο Κομοτηνής. Από το 2018 έχει εντάξει τμήμα Decoupage.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λευκόπετρας <ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λευκόπετρα Ξάνθης

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/Σύλλογος- γυναικών-Λευκόπετρας-“Άγιος Γεώργιος”/

Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2003

Σήμερα μετράει πάνω από 200 μέλη

Συμμετέχει σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις.

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός & Αθλητικός Σύλλογος Λεύκης Ξάνθης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λεύκη Ξάνθης
Τηλέφωνο: 2541092205 & 6948380400

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/PolitistikosSyllogos
LeukesOiProtoporoi/

Ιδρύθηκε το έτος 1987. Έχει τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών παιδικά και ενηλίκων και συμμετέχει με τα χορευτικά του τμήματα σε εκδηλώσεις εντός της πόλης.

Συμμετέχει σε δρώμενα που αφορούν την Λαογραφία, όπως τα Καρναβάλια, χορεύοντας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος και συμμετέχοντας την Κυριακή στην παρέλαση των Καρναβαλιών. Την Καθαρά Δευτέρα ο σύλλογος διοργανώνει δρώμενα με παραδοσιακά εδέσματα στο χώρο.

Στις 27 & 28 Ιουλίου, την ημέρα εορτής της ενορίας του χωριού Των Αγίων Πέτρου και Παύλου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις του χωριού με ζωντανή μουσική.

Σύλλογος Πομάκων <ΖΑΓΑΛΙΣΑ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 6979077915 Εμινέ Μπουρουτζή

Ιστότοπος: http://zagalisa.gr/

Ιδρύθηκε το έτος 2007 με έδρα το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.

Σκοπός του συλλόγου είναι να κρατηθούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και η παράδοση των Πομάκων.

Δραστηριοποιείται με πολλές εκδηλώσεις όπως, στις 6 Μαΐου την εορτή «ΕΔΡΕΛΕΖΗ», που είναι η γιορτή της Άνοιξης και μαζεύεται κόσμος από όλα τα χωριά στο χωριό Θέρμες.

Κάθε χρόνο διοργανώνει την πολιτιστική εκδήλωση το «Νυφοπάζαρο».

Επίσης, διοργανώνει εκδήλωση για την καλλιέργεια καπνού «Πασμά», όπου συμβολικά ως επιβράβευση, γίνεται γιορτή στο σπίτι αυτού που τελείωσε πρώτος το μάζεμα του καπνού.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης <ΟΡΦΕΑΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Σταυρούπολη Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6936511342 Δέσποινα Χατζογλίδου

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/groups/Stavroupoli/

Ιδρύθηκε το 2008. Ο σύλλογος είτε ως διοργανωτής, είτε ως συνδιοργνωτής συμμετέχει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας στη Σταυρούπολη τελείται η εκδήλωση του εθίμου «της Καμήλας» στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι οι ντόπιοι μαζί με τους επισκέπτες, κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα από τη Δημοτική Αρχή και άφθονο κρασί.

Δραστηριοποιείται τον Αύγουστο με την γιορτή της «Χωριάτικης Πίτας», όπου οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες και τις διαθέτουν στον κόσμο.

Επίσης, την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μέλη του συλλόγου διοργανώνουν Παραδοσιακά Κάλαντα στον Οικισμό Σταυρούπολης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εύμοιρο Ξάνθης
Τηλέφωνο: 6937666621 Ανθούλα

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/pol.sillogos

Ιδρύθηκε το έτος 2005. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ξάνθης.

Διοργανώνει τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών ενηλίκων και τμήμα γυμναστικής.

Συμμετέχει την Τσικνοπέμπτη στην βραδιά Γευσιγνωσίας στα πλαίσια της εκδήλωσης του Δήμου στο Αμοιρίδιο και γενικά στα δρώμενα της πόλης.

Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ξάνθης <ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ>

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 25 ,Ξάνθη
Τηλέφωνο: 2541070050

Ιστότοπος: https://www.facebook.com/people/Μικρασιάτες-Ξάνθης-Αλησμόνητες-Πατρίδες/
Email: mikrasiatesxanthis@yahoo.gr

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1992 και σκοπός του είναι η προβολή των ελληνικών ιστορικών καταβολών,

των παραδόσεων,των ηθών και των εθίμων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του Ελληνισμού της Μικρας Ασίας.

Συμμετέχει σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ξάνθης αλλά και εκτός νομού.

Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα χορευτικά και χορωδίας.

Επίσης έχει ανεβάσει 3 μουσικοχορευτικές παραστάσεις από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα.

Ημερολόγιο
January 2020
M T W T F S S
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031