Εκδρομες

Posted On By XanthiaTravelGuide

Άβδηρα

Τα Άβδηρα είναι κωμόπολη του Νομού Ξάνθης. Υπήρξε πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου, του σοφιστή Πρωταγόρα, καθώς και του Λεύκιππου, Εκαταίου, Βίωνα, και Αναξάρχου. Στα σημερινά Άβδηρα λειτουργούν 2 μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων  στο ανατολικό τμήμα του χωριού και το Λαογραφικό Μουσείο. Το διάστημα 1995-1998 στο Αρχαιολογικό μουσείο μεταφέρθηκαν αρχαιολογικά εκθέματα από τα αντίστοιχα μουσεία της Καβάλας και της Κομοτηνής. Η πρώτη ενότητα αφορά έργα που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο. Επιγραφές, ειδώλια, λατρευτικά σκεύη, ανάγλυφα, νομίσματα, κρατικά μέτρα, σταθμία, σφραγίσματα και όπλα συνθέτουν το παζλ της δημόσιας ζωής του αρχαίου Αβδηρίτη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εργαλεία αλιείας, ιατρικής αλλά και κτηνοτροφίας. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν και στοιχεία για την ύπαρξη εργαστηρίων και βιοτεχνιών, ενώ αποκαλύπτονται νομίσματα και αγγεία που δηλώνουν τις εμπορικές επαφές τους. Πόρπες, περόνες, καθρέφτες, τριχολαβίδες και κοσμήματα αντικατοπτρίζουν την ακμή που γνώρισε η πόλη, ενώ σε μια τρίτη ενότητα παρουσιάζονται τα ταφικά έθιμα, με στεφάνια, επιτύμβιες στήλες, σαρκοφάγους, κ.λπ. Στα Άβδηρα υπάρχουν οι οργανωμένες παραλίες της Σκάλας Αβδήρων, του Αϊ-Γιάννη, της Μάνδρας, καθώς και οι βραβευμένες παραλίες με το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Γαλάζιας Σημαίας», του Πόρτο Μόλο και του Μυρωδάτου.

Λίμνη Βιστωνίδα

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ, και αποτελεί το μοναδικό για την Ελλάδα φαινόμενο όπου στο βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό, καθώς δέχεται εισροές από τα ποτάμια, ενώ στο νότιο αλμυρό ή υφάλμυρο ανάλογα με τις μετακινήσεις του νερού της θάλασσας από και προς αυτή. Είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη την Ευρωπαική Ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Η λίμνη Βιστωνίδα που βρίσκεται στη μέση μίας μεγάλης και γόνιμης πεδιάδας στα σύνορα Ροδόπης – Ξάνθης και αποτελεί έναν από τους ομορφότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας.

Bυζαντινή Αναστασιούπολη

Η Αναστασιούπολη μία βυζαντινή πολιτεία, γνωστή και ως Περιθεώριον, βυθισμένη στη λησμονιά, εντυπωσιάζει ακόμα με τα επιβλητικά της τείχη στο μυχό της λίμνης Βιστωνίδας. Στα χρόνια του Ιουστινιανού, η θέση της ως σταθμός της Εγνατίας οδού αποκτά κομβική σημασία και χτίζει τείχος που συνδέει τις βουνοπλαγιές της Ροδόπης με τη θάλασσα. Κατά τον Όμηρο, εκεί έβοσκαν τα άλογα του Διομήδη, γι αυτό και στα ρωμαϊκά οδοιπορικά, ο σταθμός στην εκεί περιοχή λεγόταν Stabulo Diomedis. Στους περιηγητές της Τουρκοκρατίας ήταν γνωστή με το όνομα “Μπουρού Καλέ”.

Πομακοχώρια και Λουτρά Θερμών Ξάνθης

Στη βόρεια ορεινή περιοχή του νομού της Ξάνθης, δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκονται τα Πομακοχώρια. Τα επιβλητικά βουνά, τα ιαματικά λουτρά που τα νερά τους κοχλάζουν χειμώνα–καλοκαίρι, τα μεσαιωνικά γεφύρια, τα γραφικά δρομάκια, τα καφενεία με τις παραδοσιακές ξυλόσομπες, συνθέτουν ένα τοπίο μαγευτικό. Είναι χωριά αρκετά απομονωμένα, που έχουν διατηρήσει τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και τον γραφικό τους χαρακτήρα. Κάποια από τα σημαντικότερα αυτά χωριά, είναι ο Κένταυρος, όπου κάθε Παρασκευή γίνεται το παζάρι με τοπικά προιόντα, η Γλαύκη, το Ωραίο, οι Θέρμες με τις ιαματικές πηγές τους που η θερμοκρασία του νερού τους κυμαίνεται από 29 έως 53 βαθμούς κελσίου, τους ενοικιαζόμενους ξενώνες τους και φυσικά το γνωστό κατσικάκι στη σούβλα, με κεφαλοχώρι της περιοχής στον Εχίνο. Βασική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια και η πρωτοβάθμια επεξεργασία του καπνού. 

Το κόστος για είσοδο στις χαβούζες στις Θέρμες, στοιχίζει περίπου 2,5€ και 3,5€ στις μπανιέρες.

Παραλίες στην Ξάνθη

Δυτικά από το Δέλτα του Νέστου και Ανατολικά από τις λιμνοθάλασσες του συμπλέγματος της λίμνης Βιστωνίδας, στο νότιο τμήμα του Ν. Ξάνθης, απλώνονται οι πέντε όμορφες παραλίες της, που είναι ανοικτές στο Θρακικό Πέλαγος.Οι παραλίες του Ερασμίου, των Μαγγάνων, του Μυρωδάτου, των Αβδήρων και της Μάνδρας είναι χώροι άρτια οργανωμένοι και εξοπλισμένοι. Βρίσκονται σε πολλή κοντινή απόσταση από την πόλη και ξεχωρίζουν για την καθαριότητά τους, τα τα ρηχά τους νερά, τις αμμουδιές τους και τους γραφικούς όρμους τους.Είναι πόλος έλξης των παραθεριστών και των ψαράδων, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και τη χειμερινή, καθώς προσφέρουν μία ανυπότακτη ομορφιά και πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση των σπάνιων πουλιών. Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι παραλίες παίρνουν τη γαλάζια σημαία. 

Λιμάνι Πόρτο Λάγος

Το Πόρτο Λάγος είναι ένα ήσυχο και γραφικό λιμανάκι, το οποίο εξυπηρετεί τις βάρκες και τα ψαροκάικα της περιοχής και τα σκάφη αναψυχής. Διαθέτει όμως και τις απαραίτητες υποδομές για μεταφορά αγαθών από εμπορικά πλοία. Κάθε Κυριακή πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά παζάρια της περιοχής, με τοπικά προϊόντα, καθώς και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Το κάστρο της Καλύβας

Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, σε σημείο που σχεδόν καθρεφτίζεται στα νερά του ποταμού Νέστου, δεσπόζει το Κάστρο της Καλύβας, ένα πραγματικά σημαντικό οχυρό που έχτισε ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Στην κορυφή του υψώματος “Κάστρο”. Η στρατηγική του θέση εξασφαλίζει την οπτική επαφή του με άλλα φρούρια της Παρανέστιας περιοχής, αλλά και τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της κοιλάδας του ποταμού. Το σχήμα του είναι ακανόνιστου τραπεζίου και οι έξι πύργοι τέσσερις κυκλικοί και δύο τετράπλευροι, ενισχύουν τις γωνίες του. Η υδατοδεξαμενή στο εσωτερικό του Φρουρίου, σε σχήμα πιθαριού, με βάθος 12,30μ. και μέγιστο πλάτος 8μ. είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή.

Η εταιρία που διοργανώνει αυτή τη δραστηριότητα και μπορεί να απευθυνθεί ο επισκέπτης είναι: 
Riverland outdoor activities 
Ιστότοπος: www.riverland.gr
Διεύθυνση: Σταθμός 672 00 
Τηλέφωνο: +30 2541 062488 και 025078
Κινητό Τηλέφωνο: +30 6973417189

Μακεδονικός Τάφος

Ο Μακεδονικός Τάφος, ένα σημαντικό μνημείο που βρέθηκε στην περιοχή της Σταυρούπολης–Κομνηνών και χρονολογείται το 200-150π.Χ., βρίσκεται σ ένα καταπράσινο τοπίο με αμπέλια, πεύκα και φτελιές.Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο καλά διατηρημένους τάφους και είναι πιθανό να συνδέεται με έναν οικισμό, που βρίσκεται σε απόσταση 500μ. νοτιότερα, στη θέση Μύτικας Κομνηνών, και είχε μεγάλη διάρκεια ζωής, από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (9ος – 8ος αι. π.Χ.) μέχρι τη βυζαντινή περίοδο. 

Η εταιρία που διοργανώνει αυτή τη δραστηριότητα και μπορεί να απευθυνθεί ο επισκέπτης είναι: 
Riverland outdoor activities 
Ιστότοπος: www.riverland.gr
Διεύθυνση: Σταθμός 672 00 
Τηλέφωνο: +30 2541 062488 και 025078
Κινητό Τηλέφωνο: +30 6973417189

Ημερολόγιο
January 2020
M T W T F S S
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031