Αξιοθεατα

Posted On By XanthiaTravelGuide

Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)

Η Ξάνθη με τις πλακόστρωτες πλατείες, τις παλιές εκκλησίες, τα χάνια και τις καπναποθήκες φανερώνει στον επισκέπτη τον πολιτισμό του προηγούμενου αιώνα. Με σημείο εκκίνησης την καρδιά της πόλης (το ρολόι της κεντρικής πλατείας) ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει την περιήγησή του στην γοητευτικά διαχρονική και κοσμοπολίτισσα Ξάνθη. Αν και η δομή της αποτελεί αναπόσπαστο σύνολο, μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός της σε δύο κομμάτια, το δυτικό τμήμα της, που αποτελεί τον πυρήνα της παλιάς Πόλης, με αρχοντικά και αξιόλογα σπίτια καπνεμπόρων και το ανατολικό που αποτελείται από απλές κατοικίες, με περιαστική οργάνωση και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Πλατεία Μητροπόλεως

Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης δεσπόζει το Μητροπολιτικό Μέγαρο στην Πλατεία Μητροπόλεως, το οποίο κτίστηκε το 1897 και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του δομή. Στεγάζει τα γραφεία της Μητροπόλεως και είναι συνολικής επιφάνειας 675 τ.μ. τριγυρισμένο από κήπο με κυπαρίσσια.Στο ίδιο τετράγωνο ο επισκέπτης θα δει το αρχοντικό του Στάλιου όπου σήμερα στεγάζεται το νηπιαγωγείο της περιοχής. Στα τέλη του 19ου αιώνα, άνθρωποι με οικονομική ευχέρεια ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των γραμμάτων και ανεγείρουν κοινωφελή ιδρύματα με βάση τα εκπαιδευτήρια. Ο Π. Στάλιος, ένας από τους μεγαλύτερους καπνεμπόρους, ιδρύει το Στάλιο Νηπιαγωγείο.Στην πορεία μας προς το Μονοπάτι της ζωής θα συναντήσουμε και τον ιερό ναό των Παμενίστων Ταξιαρχών στην περιοχή Καβάκι Σε απόσταση 162 μέτρων βρισκόμαστε στην είσοδο για το Μονοπάτι της Ζωής.

Παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης

Ανηφορίζοντας από την Πλατεία Αντίκα προς την Παλιά Πόλη θα συναντήσουμε το κτίριο της Φιλοπρόοδης Ενωσης Ξάνθης (όπου στεγάζονται τα τμήματα χορού, θεάτρου, ζωγραφικής του συλλόγου) και στη συνέχεια το παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης. Kτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από τον καπνέμπορο Μωυσή περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ξάνθης το 1926.

Καπναποθήκη Οθωμανικού Μονοπωλίου ‘’Ρεζή’’ (Καπναποθήκη ΄΄Π΄΄)

Κτήριο ιστορική σημασίας που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στο οποίο στεγάστηκε το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από διάφορους οργανισμούς, Ελληνικό Οργανισμό Καπνού, Νομαρχία Ξάνθης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται από το Δήμο Ξάνθης για διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Τέλος η βόρεια πτέρυγά του από το 2002 έχει παραχωρηθεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Το μονοπάτι της Ζωής

Ώρες: Ανοιχτά όλο το 24ωρο

GPS: 41.14593789466045, 24.88988051219485

Η ιστορία λέει πως κάποτε στην παλιά πόλη της Ξάνθης ζούσε μία πολύ όμορφη κοπέλα η Ζωή. Ο κυρ Μιχάλης μαζί με την παρέα του Δικτύου Λόγου και Πράξης έφτιαξαν το «Μονοπάτι της Ζωής» και σε ανάμνησή αυτής της κοπέλας, έδωσαν το όνομά της σ’ αυτό. Σκεπάσανε με πέτρινες πλάκες τον Μυλαύλακα, που κάποτε έφερνε νερό στον μύλο στο Νησάκι κι έτσι δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι που γέμισε χρώματα και αρώματα. Στην Σπηλιά του Έρωτα ο φτωχός Ξάνθος και η όμορφη Ξανθίππη, κόρη καπνέμπορου, ζήσανε την κρυφή αγάπη τους και θυσιάστηκαν γι αυτήν, όταν οι γονείς τους αρνήθηκαν να τους παντρέψουν. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Ξανθίππη που έγινε πουλί, πετάει ανάμεσα στις παρέες και τα ζευγαράκια που καταφθάνουν εκεί, τραγουδώντας τους την Αγάπη. Κατά μήκος του μονοπατιού, όμορφα παρτέρια με αρωματικά φυτά της περιοχής και πανέμορφα λουλούδια, που συνθέτουν έναν μικρό Βοτανικό Κήπο, μας οδηγούν στο παρεκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Εικαστικά έργα κοσμούν όλο το μονοπάτι με γλυπτική στις πέτρινες επιφάνειες και μεταλλικά καλλιτεχνήματα. Το υπαίθριο θεατράκι , το Σπιτάκι της Βιβλιοθήκης, το παρεκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, τα παρτέρια με τα λουλούδια και τα βότανα σε συνάρτηση με το ποτάμι που τρέχει δίπλα στο μονοπάτι, όλα αρμονικά βαλμένα, μας προσφέρουν ένα περίπατο διαφορετικό από τους άλλους, λίγο πιο έξω από την καρδιά της πόλης, έτσι όπως το οραματίστηκαν ο Μιχάλης Δεμερτζόπουλος με την γυναίκα του Βάσω και υλοποίησαν αυτό το όραμά τους, με τη βοήθεια της παρέας Δικτύου Λόγου και Πράξης.

Ημερολόγιο
January 2020
M T W T F S S
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031